"M.V.S" D.O.O PREDUZEĆE ZA PROIZVODNJU, PROMET I USLUGE

Projektovanje, izvođenje, klimatizacija, nadzor i servisiranje termotehničkih uređaja


Solarni sistemi

Zašto koristiti energiju sunca?

Korišcenjem sunceve energije u zagrevanju potrošne tople vode i grejanju prostora u kome živimo i radimo možemo smanjiti potrošnju konvencionalnih izvora energije i smanjiti zagadjivanje okoline.
Naravno, možemo ostvariti i znacajne uštede u kucnom budžetu, što u slucaju današnje globalne krize još više dobija na znacaju. Sunceva svetlost ( energija ) nam je svima dostupna i besplatna.
Da bi je ukrotili i stavili u našu službu potrebni su nam solarni sistemi


Kako pomoću solarnih sistema koristiti sunčevu svetlost?

Korišćenje solarnih sistema u našem slučaju znači korišćenje energije sunca u našim solarnim sistemima za zagrevanje potrošne tople vode i dogrevanje grejnih tela u prostorijama u kojima živimo i radimo.
Solarni sistem sastoji se od:
-solarnih kolektora,
-akumulacionog rezervoara ( bojlera ),
-kontrolne centrale sa pumpom i ekspanzionom posudom,
-i sistema cevi, raznih ventila, slavina i izolacionog materijala.
Treba spomenuti i fluid u solarnom krugu ( glikol, odnosno antifriz ), jer u slučaju korišćenja vode u solarnom krugu dolazi do smrzavanja iste u cevima tokom zimskog korišćenja sistema kad je sistem u fazi mirovanja, a sve to zbog totalne oblačnosti neba i nemogućnosti prodiranja sunčeve svetlosti čak i u minimalnom obimu. Koristi se SAMO atestirani, neotrovni glikol, kako ne bi došlo do neželjenih posledica u slučaju eventualnog prodiranja istog u vodu koja se zagreva u solarnom bojleru.

Šta čini sunčevu svetlost?

Sunčeva svetlost ( energija ) deli se na dva dela:
-direktno zračenje ( deo zračenja koji direktno dopire na zemlju iz pravca sunca) i
-difuzno zračenja ( deo zračenja koje dopire na zamlju pošto se prethodno odbije o razne prepreke ).
Ova dva zračenja zajedno, daju nam GLOBALNO zračenje, koje se uzima u obzir pri proračunu potrebne površine solarnih kolektora, osnovnog dela svakog solarnog sistema.

Ekonomska opravdanost ulaganja

U Srbiji imamo prosečno 2200 sunčanih sati godišnje, što znači da 600 kWh - 1000 kWh po metru kvadratnom energije mi možemo dobiti od sunca. Ovaj podatak je dovoljno veliki razlog da koristimo energiju sunca.
Možemo dobiti do 80 % potrošne tople vode korišćenjem solarnih sistema, kao i uštedu u grejanju prostorija od 30% - 50%.
Investicija ugradnje solarnog sistema isplativa je u proseku za oko 5 godina, a garancija na ceo sistem je 10 godina.
Očekivani vek trajanja je preko 30 godina. Naravno, cene energenata rastu !